Download het hele document hier

Voorbereiding
Het lijkt misschien wel gemakkelijk om de hond te showen, maar daar komt wel het e.e.a. bij kijken. De taak van de keurmeester is om uw hond te keuren zoals hij/zij op dat moment is. Om goed voor de dag te komen is voorbereiding dus belangrijk.

In een keuringsring komt uw hond samen met andere honden, dus dan is het fijn als hij er aan gewend is om andere honden in zijn nabijheid te dulden. Bovendien wordt er van de hond verwacht dat hij zich op z’n voordeligst toont terwijl u hem aan de lijn voorbrengt. Dat kunnen veel honden niet van nature. U kunt een zogenaamde ringtraining gaan volgen. Niet alleen de hond moet leren hoe hij zich op z’n voordeligst toont ook de baas moet leren hoe hij de hond het beste kan voorbrengen.

Let ook op uw eigen kleding, zorg dat uw kleding qua kleur enigszins in contrast is met de kleur van uw hond. Zorg ook voor nette, niet al te gladde schoenen. Het gaat weliswaar om de hond maar het totale plaatje is ook belangrijk.

Oefening baart kunst! U kunt het beste op de avond voor de Cubmatch alles klaar zetten dan hoeft u zich ’s ochtends voor de show niet zo te haasten. Uw hond is een gevoelsdier en merkt dat aan u.

Neem een niet te dikke riem en een dunne halsband, ketting of een sliplijn. Te dikke halsbanden laten de nek van de hond korter lijken. Vergeet ook niet een borstel en/of kam mee te nemen, daarmee kunt u nog even het een en ander bijwerken. Het echte borstelen doet u de dag ervoor thuis,anders ziet de hond er zo ‘geborsteld, vlassig’ uit. Neem ook zakdoekjes of een stuk keukenrol mee om vuil uit het oog te verwijderen of even een natte bek af te vegen.

Geef de hond ’s ochtends niet teveel te eten maar neem wat voedsel mee wat de hond erg lekker vindt. Voor in de ring of voor na de keuringen. Zorg dat uw hond goed verzorgd, show-klaar en schoon is, Verzorg hem niet pas als u al in de tentoonstellingshal bent want daar wordt u alleen maar nerveus van en de hond ook.

Belangrijk: laat op de dag zelf uw hond van te voren heel goed uit!

Ter plaatse
Na het melden bij de ontvangstbalie ontvangt u het inschrijvingsnummer van uw hond. Zoek rustig een plaatsje in de hal, installeer u daar met uw hond (neem ook stoeltjes mee) en wacht tot uw nummer wordt opgeroepen om in de ring te verschijnen. Daarom is het prettig om een bench of een kleedje mee te nemen waar de hond kan liggen; verder is het verstandig een drinkbak, en een fles water mee te nemen. Tevens een kam of borstel om de hond mooi te maken. Poepzakjes, handdoek voor als het regent.

Wanneer uw hond aan de beurt is verzoekt de ringmeester de groep in de ring te komen op volgorde van nummer. De ringmeester zorgt dat alles ordelijk verloopt in de ring. De hele groep wordt bekeken door de keurmeester, en zal achter elkaar aan een rondje gaan lopen. Daarna zult u om de beurt met uw hond een rondje gaan lopen in een kalme draf.

Dit kunt u van te voren thuis een paar keer oefenen. Laat de hond altijd links van u lopen. Dan wordt u gevraagd de hond staand op tafel te zetten, om het gebit te laten bekijken en de bouw van de hond te laten beoordelen. Het gebit tonen kunt u van tevoren thuis ook oefenen, evenals het staan op de tafel en laten betasten. Hierdoor weet de hond al wat er van hem verlangd wordt tijdens de keuring.

Wen hem eraan dat hij zich door vreemden laat betasten. Probeer uw hond “alert” te laten staan, mogelijk door , een snack voor te houden. Ondersteun zijn buik indien nodig, of kop en staart.

Het tonen van het gebit geschiedt met gesloten mond, waarbij de lippen opgetild worden. U plaatst uw linkerhand over de snuit van de hond en u tilt de bovenlip onder de neus iets op en met uw rechterhand trekt u de onderlip iets naar beneden. U moet er voor zorgen dat de hond zijn bek hierbij dicht houdt. Daarna tilt u zowel aan de rechter- als de linkerkant van de bek de lippen op voor inspectie van de kiezen. Bij het tonen van het gebit is het misschien makkelijker om uw hond te laten zitten.

Hierna zal de keurmeester u vragen met de hond te lopen. U moet met de hond aan uw linkerzijde lopen en tegen de wijzers van de klok in zodat de keurmeester, die in het midden staat, uw hond helemaal kan zien. Het beoordelen van het gangwerk van uw hond gebeurt als volgt: U loopt in een rechte lijn van de keurmeester af en komt zo ook weer op hem toelopen. De keurmeester kan u ook vragen om in een driehoek te lopen. U loopt dan in een rechte lijn van hem af, gaat haaks naar links en komt dan in een schuine lijn weer op hem toelopen. Gewoonlijk wordt ook gevraagd om eenmaal een rondje te lopen. Volg hier ook weer de aanwijzingen van de keurmeester en/ of ringmeester.

Als uw hond is gekeurd, ga dan weer naar uw plaats in de ring. De ‘uitstekende’ honden lopen soms tegelijk nog een rondje”.

Belangrijk: er mogen pertinent géén honden rondom de ring aanwezig zijn

Houdt uw hond de hele keuring in de ring alert door met hem te praten, en zorg dat hij niet trekt aan de lijn. Prijs hem wanneer het goed gaat, praat veel tegen hem, houdt zijn aandacht vast met een beloning, wees enthousiast om met uw hond iets te doen. Hij zal het vrij snel begrijpen. De hond moet in topconditie zijn. Dat geldt ook voor de vacht, die uiteraard schoon en klitvrij moet zijn, ook oren, tanden en nagels. Houd de aandacht van de hond vast, door zijn lekkerste snackjes te gebruiken als beloning. Voorkom dat uw hond bekenden ziet langs de ring, waardoor hij afgeleid raakt.

Na de keuring
Het is natuurlijk leuk van een ras-keurmeester te horen hoe hij uw hond beoordeelt. Uw hond wordt gekeurd n.a.v. zijn uiterlijke kenmerken t.o.v. van de ras-standaard. De uitslag kan uitmuntend, zeer goed, of goed zijn. U krijgt na afloop een beschrijving van hoe de keurmeester uw hond beoordeelt. Van alle reuen wordt uiteindelijk de beste reu gekozen, dit gebeurt ook bij de teven.

Als ‘samen plezier hebben’ voorop staat en de hond niet in aanzien daalt als er niets wordt gewonnen dan kan exposeren een regelmatig terugkerende bron van vermaak zijn. En menigeen heeft door de clubmatch een nog hechtere band met zijn huisdier gekregen.

Het ontmoeten van andere liefhebbers van ons ras is een gezellige, leerzame en boeiende ervaring. Er worden tips uitgewisseld en er ontstaan waardevolle vriendschappen.

Heel veel succes en plezier voor hond en baas bij de Clubmatch van de Irish Glen of Imaal Terriër!