Zo langzamerhand wordt het voor de fokkers en daardoor ook voor de rasvereniging steeds moeilijker gemaakt.

Dit komt allemaal door de strenge handhaving van de dierenwelzijnswet.

Deze wordt wat het fokken van honden betreft zo streng gehandhaafd voornamelijk door de grote vraag naar pups (corona) en de grote (illegale) import uit het Oostblok. Ook het thema rond het verbieden van de groep van kortsnuiten heeft hiermee een grote relatie. Zij zullen hun fokwijze drastisch moeten veranderen en anders stoppen. Sommige rasverenigingen zijn al opgeheven bijvoorbeeld de Pug (mopshond). Bij deze rassen was het bijna alleen mogelijk te dekken met KI (kunstmatige inseminatie). Door het dikke hoofd gaan de geboortes via een keizersnee. Deze problemen hebben wij niet maar we worden wel over één kam geschoren!

Kelly Kessen is dierenarts en vertegenwoordigt Dier & Recht, één van de groepen die strijden voor het dierenwelzijn.

Geen slecht streven maar dat wordt het wel als iedere fokker over één kam wordt geschoren, er geen terugkijken is, er geen nuances en geen goede uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Daardoor wordt het fokken bijna onmogelijk gemaakt.

Een uitzondering is dat je bijvoorbeeld KI mag doen met een teef die tijdelijk mank is. Voor fokkers sluit dit fokmogelijkheden uit omdat niet voorspeld kan worden wanneer de teef weer beter is. De teef ondergaat wel een dracht waarin ze kilo’s aankomt!

Ons bestuurslid Hubertine Wibier heeft mevrouw Kessen persoonlijk benaderd en onze zorgen met haar gedeeld. Wij zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.