Op 20 september 2023  hebben wij in Dordrecht afscheid genomen van ons erelid, Wiesje. Zij werd 89 jaar.

Ik heb op haar afscheid mogen speechen, evenals bij de twee overige ereleden, te weten: Wim Arntz en Lies Aalberts.

Op jonge leeftijd kreeg zij belangstelling voor de Cairn Terrier. Ze heeft haar opleiding voor het trimmen van terriers geleerd bij Gravin van Zuijlen van Nijevelt, barones van Pallandt. Voor dat ze een Cairn Terrier mocht plukken, moest ze eerst de kneepjes van het vak leren door de pluisjes in een Perzisch tapijtje met haar handen leren te verwijderen, een speciale techniek waar ze later veel baat heeft van gehad.

Haar kennelnaam was “Monadliath”. Dit is een gebergte in Noord-Schotland. Onder deze kennelnaam heeft zij jaren, succesvol, Cairn Terriers gefokt op hun boerderijtje, met veel grond, aan de Noordendijk in Dordrecht. Op deze boerderij had ze naast Cairn Terriers ook kippen en schapen.

Haar belangstelling voor de Irish Glen of Imaal Terrier werd al snel geactiveerd toen Annelies van Wijk, mijn partner, onze LouLou bracht om te plukken. Zij wilde ook een Glen! En als Wiesje iets wilde zou dat ook gebeuren!

Toen wij een nest kregen ging Wanne naar Wiesje. Haar nestzus, Gwladys, die wij zelf hebben gehouden, ging dagelijks naar de Noordendijk. Hier hebben deze twee Glens samen “gouden tijden” mogen beleven, hetgeen later bleek uit de pen-tekeningen , met bijbehorende verhaaltjes, in het Glen-Nieuws.

Wiesje wilde graag bij de oprichtingsvergadering zijn van onze rasvereniging op 25 oktober 1995 te Veldhoven, hetgeen geschiedde.

Wiesje heeft na de oprichtingsvergadering keihard gewerkt om handmatige spulletjes te maken voor het Glen-winkeltje, immers we begonnen met 0 gulden op onze bankrekening. Ze heeft jaren fysiek dit winkeltje bemenst op Jonge honden en Veteranen dagen en CM en later KCM’s van onze club. Dit genereerde een behoorlijke inkomsten voor de vereniging!

Op haar boerderijtje had ze een aparte trim ruimte. Hier hebben vele Glens en hun baasjes uren doorgebracht. Van eigenaren die hun hond show-klaar wilde laten trimmen tot Glen-eigenaren die kwamen voor een grote onderhoudsbeurt.  Daar dit vaak uren in beslag nam, had zij altijd een pan soep klaargemaakt voor haar gasten die heerlijk werd verorberd in haar klein keukentje.

Wiesje had met haar Cairns veel geshowd in binnen- en buitenland. Dit gebeurde nu ook met Wanne maar dan op clubmatches van K.C.’s in de regio. Wanne werd zelfs op de Clubmatch van de K.C. Dordrecht met als keurmeester Mevrouw Phila Heerkens-Verschuren Beste Terrier!

Soms ging Wiesje ook met mij mee naar een CAC/CACIB tentoonstelling. Als “we” dan Beste v/h Ras waren, dan trakteerde zij op de terugweg op een “Russisch ei”. Dit was een oude traditie dat zij had geleerd uit haar Cairn-tijd.

Wiesje, R.I.P.

Pascal Tyndall